Seksualpolitisk Forum, d. 6. september 2007
Menneskehandel bør bekæmpes med alle midler, men den danske debat om trafficking bygger på myter, manipulationer og voldsomme overdrivelser. De mange fejlagtige konklusioner truer med at skade sexarbejdernes vilkår mere end de gavner dem.
Ingen beskrivelser er tilsyneladende for ekstreme, når medier, forfattere og interesseorganisationer skal beskrive situationen for udenlandske kvinder, der sælger sex i Danmark. Der tales om flere tusinde handlede kvinder, en dagligdag med tvang og undertrykkelse, og onsdag udtalte formand for 3F, Poul Erik Skov Christensen, i Information, at afrikanske kvinder bliver “mast på lagnerne” i Danmark.
Samme tendentiøse og sensationsprægede fremstilling giver journalist Jens Høvsgaard, når han i forbindelse med sin nye bog “Solgt til sex” udtaler, at et stort antal udenlandske sexarbejdere reelt “voldtages” hver eneste dag i Danmark.
De mange udtalelser og tal er imidlertid fejlagtige og stærkt overdrevne. Ordet Trafficking betyder ”tvungen international handel med mennesker med udnyttelse i sigte”, og ifølge Rigspolitiets vurdering gælder det for mellem 1-5 procent af de udenlandske sexarbejdere i Danmark, svarende til mellem 25 og 125 tilfælde på et år. Helt konkret er der trods en solid politimæssig indsats kun rejst en enkelt sigtelse for kvindehandel/trafficking i Danmark i hele 2006.
Også sexarbejdernes forhold i Danmark overdrives. Socialantropolog Sine Plambech har igennem tre år drevet feltarbejde i de thailandske miljøer i Danmark og i Thailand, og hendes mange kilder kan slet ikke genkende de skræmmebilleder, der tegnes.
”Jeg har arbejdet på klinik i tre år i København, og kender nok omkring 50 andre, der arbejder på klinik. Vi thaipiger er ikke tvungne. Vi har heller ingen bagmænd. Hvis man gør sexkøb ulovligt, så bliver det meget mere farligt for os,” udtaler én af de thailandske kvinder i et interview med Sine Plambech.
De fleste af de udenlandske sexarbejdere vælger at drage til Danmark på eget initiativ fra et land med dårligere økonomi for at tjene penge ved deres arbejde. Et lille mindretal handles, og der er ingen tvivl om, at menneskehandel bør bekæmpes med alle midler.
Problemet bør dog først og fremmest angribes på et sagligt og faktuelt korrekt grundlag.
En kriminalisering af sexarbejderes kunder – som flere politikere og organisationer foreslår – vil ikke bekæmpe trafficking eller hjælpe ofrene og de udsatte. Tværtimod. Effekterne af det 8 år gamle forbud i Sverige viser, at en kriminalisering forværrer problemerne for alle parter, mens traffickingproblemerne består.
Åger, rufferi, menneskehandel, vold og tvang er allerede forbudt i gældende dansk straffelov. Seksualpolitisk Forum foreslår i stedet for kriminalisering, at der afsættes yderligere ressourcer til efterforskning af bagmænd. Samtidig bør sexarbejderes erhverv anerkendes på lige fod med andre, så sexarbejdere kan få den hjælp og støtte, der gives til andre erhvervsgrupper. Det betyder også, at der bør udstedes licenser til bordeldrift med ordnede forhold, at der oprettes støttegrupper for sexarbejdere med særlige behov, at der tilbydes sundhedsrådgivning, og om nødvendigt udstedes legale arbejdstilladelser m.m.
Seksualpolitisk Forum ønsker mere uvildig forskning sexarbejde i Danmark, så urigtige, moraliserende, fordomsfulde og tendentiøse postulater ikke forplumrer debatten.
Se uddybede analyse af trafficking i Danmark samt fyldig dokumentation i vedlagte materiale.
Seksualpolitisk Forum
Hjemmeside: www.seksualpolitik.dk
E-mail: kontakt@seksualpolitik.dk
Talspersoner:
Vivi Hollænder, Sexolog og jordemoder – tlf: 40 25 91 56
Kenno Simonsen, Cand. psych., sexolog og forfatter – tlf: 33 23 72 79