Seksualpolitisk Forum, 5. juli 2010
En ny svensk rapport om 10 år med købesexforbud, aner ikke om der er blevet mindre prostitution i Sverige. Til gengæld kommer den med uhyrlige påstande om antallet af gadeprostituerede i Danmark – hvilket skyldes grov misinformation fra KFUK-Reden.
Efter 10 år med forbud mod sexkøb i Sverige kom d. 2. juli en svensk rapport, som evaluerer loven. Loven evalueres ved at sammenligne udviklingen i Danmark og Sverige.
Men rapporten misinformerer groft om omfanget af gadeprostitution i Danmark, og dette er desværre blevet citeret i store dele af den danske presse.
Rapporten fra Sverige påstår, at antallet af danske gadeprostituerede er steget kraftigt, hvorimod den er halveret i Sverige. Det fremgår af Figur 5.1 side 147- i den svenske rapport.
Men de citerede tal fra Danmark, er stærkt overdrevne og forkerte. I stedet tyder korrigerede oplysninger på, at der i samme årrække også er sket et fald i antallet af sexarbejdere på gaden i Danmark (se dokumentation nedenfor).
Talfusk fra KFUK-Reden
Den falske stigning i Danmarks tal skyldes, at KFUK’s Reden-København igennem seks år har indberettet alt for store tal til myndigheder, politikere, presse og befolkning. KFUK-Reden har nemlig år efter år akkumuleret tallene, har medtalt 400 dubletter og har desuden medtalt hjemløse, voldsramte og narkomaner, som har benyttet KFUK-Redens tilbud, men som ikke sælger sex.
I 2008 påstod Reden-Kbh for eksempel at de havde over 1300 brugere på et år. Det er nu korrigeret til noget nærmere 3-400! Redens talfusk blev afsløret i Folketingets spørgetid i starten af 2010, hvor Socialministeren gav SIO og Seksualpolitisk Forum ret i kritikken af de falske tal.
“Det er en skandale, at KFUK-Reden – som modtager et tocifret millionbeløb om året fra staten – slipper afsted med at misnformere så groft. En misinformation der tjener deres ekstreme politiske holdninger og agitation for et købesexforbud som det svenske”, udtaler Steen Schapiro fra Seksualpolitisk Forum.
Dårlige svenske tilstande
Svenskerne konkluderer på denne baggrund, at Sverige ville have oplevet samme “stigning” som Danmark uden et forbud mod sexkøb, og at sexkøbsloven derfor har været “en succes”. Det kan de dog ikke – da alt tyder på at gadeprostitutionen også er faldet i Danmark i samme årrække.
Samtidig erkender rapporten, at svenskerne ikke aner hvor mange prostituerede der arbejder i landet nu – prostitutionen er nemlig gået under jorden. Der er ganske rigtigt sket et fald i den synlige svenske gadeprostitution (som dog i de senere år igen er stærkt stigende) – men det udlignes af en uberegnelig stor vækst i “skjult” prostitution via bl.a. internet, hoteller, mobiltelefoner, solarier, taxaer, pizzariaer, osv.
Der er ingen videnskabelig evidens for at hverken antallet af prostituerede eller efterspørgslen (kunderne) skulle være faldet i Sverige.
Skader, stigma og vrede prostituerede
Til gengæld er der massiv evidens for, at de svenske prostituerede har det væsentligt dårligere end før. Forbudet har medført mere stigmatisering, stress og pres, mindre kontakt med sociale myndigheder, politi og rådgivere, dårligere sikkerhed og brug af sikker sex. Men selve prostitutionen er ikke formindsket i omfang, hvilket rapporten også erkender.
Den svenske justitiekansler Anna Skarhed udtalte ved lanceringen af rapporten, at de ikke arbejder skadesreducerende i Sverige – formålet er blot forbyde prostitution.
“Det er grotesk – hele grundlaget for loven er myten om at sexarbejdere generelt bliver skadet af arbejdet, men når det kommer til stykket ønsker man ikke at skadesreducere. De som ønsker købesexforbudet vil bruge lovgivningen til at sende et moralsk signal, uanset fakta – eller omkostningerne for de implicerede”, udtaler Kenno Simonsen.
Samtlige svenske nuværende prostituerede der udtaler sig i rapporten er imod sexkøbsforbudet og vurderer den som skadelig.
— KONTAKT:
Talspersoner:
Steen Schapiro, filminstruktør og debattør
Kenno Simonsen, cand. psych. og forfatter
og vi anbefaler kontakt til
Susanne Møller, sexarbejder og forkvinde for SiO, Sexarbejdernes InteresseOrganisation
— DOKUMENTATION:
Læs mere om Redens groft overdrevne tal her:
http://www.seksualpolitik.dk/tema-reden.html – misinformation
Læs mere om effekterne af den svenske sexkøbslov her:
http://www.seksualpolitik.dk/tema-sverige.html
Rapporten påstår også at antallet af prostituerede er tredoblet i Danmark de sidste ti år. Det er også en myte fra KFUK-Reden, læs mere her:
http://www.seksualpolitik.dk/myter.html – antal
— UDVALGTE CITATER VEDR. DEN SVENSKE SEXKØBSLOV:
Stor ökning av kvinnor som säljer sex på gatan.
Gatuprostitutionen ökar i Stockholm, Göteborg och Malmö. När DN var ute en vanlig vardagskväll var det 18 kvinnor som sålde sex mitt i Stockholm city. Nästan en fördubbling på ett år, enligt polisen. (…)
Vi pratar med kvinnor från afrikanska länder, från Brasilien, Thailand och Sverige.
Prostitutionen på gatan gick ner kraftigt efter sexköpslagens införande 1999. I dag, tio år senare, är gatuprostitutionen tillbaka i stor skala i Stockholm, Göteborg och Malmö.
“Vi har sett en ökning av antalet prostituerade senaste halvåret. För ett år sen låg gatuprostitutionen på 10–15 kvinnor om dagen. Nu ser vi 20–30 kvinnor varje dag, vilket är avsevärt många fler med tanke på den lilla ytan vid Malmskillnadsgatan”, säger Jonas Trolle, polisinspektör vid Stockholmspolisens traffickinggrupp.
Dagens Nyheter, 26. juli 2009
Kundeforbud dæmper ikke prostitution
De svenske myndigheder ved ikke, om der siden 1999 er sket en stigning eller et fald i antallet af svenskere, der henholdsvis køber eller sælger sex. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra den svenske socialstyrelse, der har forsøgt at kortlægge og analysere udviklingen i købesex, siden den svenske Riksdag i 1999 besluttede at kriminalisere købesexkunderne. (…) Umiddelbart efter kriminaliseringen forsvandt gadeprostitutionen næsten helt fra de svenske storbyer, men ifølge rapporten er den de seneste år »langsomt på vej tilbage«.
(…)
Hvad angår udviklingen i det, som rapporten kalder »den skjulte prostitution«, dvs. købesex formidlet via værtshuse, internet, blogs, solarier eller lejligheder, er myndighederne endnu mere på bar bund. To ud af de 17 politikredse, der indgår i analysen, ved således med sikkerhed, at der formidles ’skjult’ købesex inden for deres kreds, mens hele 10 politikredse nøjes med at antage, at det foregår.
Information, maj 2008
Trafficking består trots polisens satsning
Trots ett intensivt arbete de senaste tre åren har polisen inte lyckats minska människohandeln för sexuella ändamål, så kallad trafficking. Jonas Trolle är kriminalinspektör vid Stockholmspolisens särskilda satsning mot trafficking. “När vi får bort någon från arenan i människohandelsbrotten och grova koppleribrotten då kan det vara så att det poppar upp någon annan, så vi släcker bränder men problematiken är ungefär konstant”, säger han.
Sveriges Radio, 19 september 2007
Sexhandel på gatan ökar
Bland dem som säljer sex på nätet har en förändring skett. De har inte blivit fler men däremot har ett stort antal nya ansikten dykt upp.
Sydsvenskan, 30. juli 2009
Choktal: Unge okay med at sælge sex
En meget stor del af de svenske unge mellem 16 og 25 år synes ikke det er helt forkert at sælge sex. ifølge en undersøgelse fra den svenske Ungdomsstyrelse (Se mig – Unga om sex och internet’) mener nemlig hele 43 procent af de unge, at det er ‘okej’ med sex mod betaling.
EB.dk, 14. sep. 2009
Ingen dokumentation
“Jeg har ikke set dokumentation for, at det virker i Sverige eller Norge. Derfor er det ikke noget, man skal kaste sig ud i bare for at gøre noget. Nogle af de oplysninger, vi får, tyder endda på,at det bliver sværere for politiet at opklare sagerne. Og vi ved ikke om kvinderne risikerer at få det værre.”
– Politidirektør Hanne Bech-Hansen, fra bogen “Den dag, jeg opdagede, jeg var undertrykt” af Leny Malacinski, 2009
Misbrugte tal
“Tallene bliver misbrugt af folk til deres egne formål. Det svenske politi er meget stolt af loven, fordi de mener,det er moralsk forkert at købe sex. Så fornægter man, at der er problemer.
(…)
Der er simpelthen intet bevis for, at prostitutionen er blevet voldsomt formindsket. Vi kender ikke omfanget af den indendørs prostitution, og den har altid udgjort den største del.”
(…)
Kajsa Wahlberg og andre fra det svenske politi rejser rundt i verden og nærmest markedsfører loven. Både politiet og politikere i Sverige arbejder aktivt for at få andre lande til også at forbyde sexkøb. De prøver også at påvirke EU. Da vi debatterede at kopiere det svenske forbud i Norge, kom en politimand fra Göteborg politi til Norge flere gange under debatten for at markedsføre loven.”
(…)
“Vi ved heller ikke, om loven bekæmper menneskehandel. Det svenske politi siger, at menneskehandlen er faldet på grund af loven, men det kan de ikke dokumentere. Det er nok mere sandsynligt, at det er politiindsatsen på jorden, der kan påvirke menneskehandlen. Menneskehandel er jo allerede forbudt.”
– May-Len Skilbrei, norsk prostitutionsforsker, som står bag rapporten “Prostitution i Norden”, fra forskningsinstituttet FAFO. Uddrag fra bogen “Den dag, jeg opdagede, jeg var undertrykt” af Leny Malacinski, 2009