Socialdemokraterne bliver vildledt om købesex

21. september 2009

Når Socialdemokraterne i kommende weekend skal tage stilling til forslaget om forbud mod sexkøb, er de udsat for misinformation fra bl.a. SF-politikere og interessegrupper som “8. Marts initiativet”.

Disse påstår, at Sverige og Norge har gode erfaringer med deres forbud – SF’s kirke- og ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge formåede endda at spå om succes’en inden det norske forbud overhovedet var trådt i kraft.

Men det er vildledning: Som det dokumenteres nedenfor, har de to lande så afgjort ikke gode erfaringer med forbudet, som hverken har ført til fald i gadeprostitution, sexkøb eller menneskehandel, men derimod har haft katastrofale følger for sexarbejderne selv.

Samtidig påstår “8. Marts initiativet”, bl.a. i et åbent brev til Socialdemokraterne at loven har fået svenskerne til generelt at ændre holdning til købesex. Påstandene kommer ved manipulerende udlæggelser af resultaterne fra en svensk undersøgelse fra 2008 af Jari Kousmanen. Som det kan læses nedenfor, synes mange unge svenskere at købesex er OK, og Kousmanens rapport viser på mange områder en stigning i omfanget af svenske sexkøb.

Svenske avisers uafhængige meningsmålinger viser desuden et helt andet resultat end de statslige institutters: ca 70 % synes at sexkøb igen skal være lovligt.

Trods de store og åbenlyse skadevirkninger for de jagede sexarbejdere, som nu må gå under jorden, bliver meget, meget få sexkunder dømt i både Sverige og Norge. I følge JP 20.09.2009, bliver ca 70 sexkunder dømt om året – hvilket svarer til en promille. Forbudets skadevirkninger er til gengæld store og horrible, se nedenfor.

“Socialdemokraterne i fare for, på baggrund af myter og misinformation, at støtte en hovsa-lov – et forbud som ikke virker efter hensigten, men som blot gør tingene væsentligt værre for alle involverede parter!” udtaler Steen Schapiro filminstruktør og debattør fra Seksualpolitisk Forum, og fortsætter:

“Man er ved at vedtage en kæmpe bjørnetjeneste, som både fagfolk og sexarbejderne advarer skarpt imod.”

Misinformationen bygger ofte på myter. Som modvægt til disse giver Seksualpolitisk Forum her nogle fakta: (se dokumentation nedenfor)

1.  Unge såvel som ældre svenskere er positive overfor købesex
Den svenske Ungdomsstyrelses nye rapport dokumenterer, at hele 43 procent af de svenske 16-25 årige synes, at det er ‘okej’ med købesex. Tilsvarende viser svenske avisers meningsmålinger igen og igen, at et stort flertal af svenskerne efter 10 år er imod sexkøbsloven.

2. Intet dokumenteret fald i omfanget af sexkøb i Sverige
Der er ikke troværdig dokumentation for, at omfanget af sexkøb skulle være faldet i Sverige. Kousmanens rapport fra 2008 er lavet på et statistisk spinkelt grundlag og rapporterer bl.a. at dobbelt så mange kunder i dag har nylige eller mange erfaringer med købesex som før forbudet. Derudover melder den om en fordobling i omfanget af svenske sexkunder med stort antal sexkøb.

3. Ingen dokumenteret nedgang i antallet af prostituerede i Norge og Sverige
Der findes store mørketal og ingen dokumentation for et evt. fald i antallet af prostituerede eller trafficking. Ifølge ovennævnte, usikre rapport har otte gange flere svenske kvinder nu erfaring med købesex end før forbudet.

4. Gadeprostitutionen er ikke faldet i Sverige og Norge
Nyeste tal fra Oslo og Bergen viser, at der er samme antal gadeprostituerede som i sommeren 2008, før forbudet – heraf er mange fra Afrika. I Sverige er antallet også steget kraftigt igen. Der er ingen dokumentation for, at sexhandlen skulle være faldet – men det meste af den foregår nu under jorden, på internettet og ude af politi og sociale myndigheders rækkevidde.

5. Svenske og norske sexkunder er ikke rykket til Danmark eller Jylland
Der er ingen dokumentation for påstanden, som er fabrikeret ud fra, at politiet noterede en marginal øgning i jyske bordeller i 2008 – året før det norske forbud! Der er intet hold i propaganda-udtalelser om, at Danmark bliver et “Nordens bordel”.

6. Trafficking består i høj grad i Sverige og Norge
Der er ikke dokumentation for, at migranterne skulle være rykket fra de nordiske lande til Danmark. Derimod rykkede en gruppe nigerianske prostituerede i følge det svenske politi fra Norge til Sverige ved nytår – trods den svenske sexkøbslov.

Forbudet har altså ingen synligt præventiv effekt! Derimod skaber det masser af synlige og stærke skadevirkninger.

Her er de nyeste rapporter om skadesvirkninger fra Norge:

  • Flere kvinder, som sælger sex fra egne lejligheder, bliver smidt på gaden, enten ved at politiet stormer den private lejlighed, eller fordi de har truet husejeren med rufferitiltale.
  • De prostituerede har intet godt at sige om loven
  • Kvinderne må tage flere kunder og være mere fleksible i forhold til sted.
  • De gadeprostituerede har mindre tid til at ’screene’ kunderne, som er blevet mere nervøse.
  • Mange prostituerede oplever en belastning i og med, at politiet stresser dem og giver dem påbud om ikke at stå stille på gaden, da det er en opfordring til ulovligheder (sexkøb).
  • Nedgang i besøg på i social-  og hjælpecentrene, hvor sexarbejderne er bange for en skjult dagsorden og ikke mener, at hjælpetilbuddene rammer godt nok.
  • De prostituerede har svækket tillid til politiet.

Læs flere fakta, dokumentation og citater på Seksualpolitisk forums fakta-sider om Norgehttp://www.seksualpolitik.dk/tema-norge.html og om Sverigehttp://www.seksualpolitik.dk/sverige-analyse.htm

— Dokumentation: —-

1. MISINFORMATIONEN FRA SF OG “8. MARTS INITIATIVET”

Derfor skal køb af sex forbydes

af Balder Mørk Andersen, folketingskandidat for SF og talsperson for 8. marts-initiativet

I 8. marts-initiativet vil vi have en lov, der gør det forbudt at købe sex. Det vil mindske antallet af købere. I Sverige, hvor man har haft en kriminalisering af købet i ni år, har man oplevet et fald i antallet af mænd, der køber sex, fra 13,6 pct. til otte pct. En sexkøbslov er nemlig stærkt forebyggende. Et fald i antallet af sexkøbere vil helt automatisk bremse rekrutteringen af kvinder og mænd til prostitution og gøre det sværere for alfonser og menneskehandlere at tjene penge på prostitution.

Information, 7. august 2009

Der mangler handling for at stoppe kvindehandel

af  Pernille Vigsø Bagge, folketingsmedlem (SF)

Ét er, at regeringen ikke vil anerkende de gode erfaringer fra omkringliggende lande, eksempelvis forbuddet mod købesex i Norge og Sverige

Information, 18. oktober 2008  (note: Vigsø Bagges indlæg er skrevet flere måneder før at det norske sexkøbsforbud trådte i kraft)

“Åbent brev til Socialdemokraterne”

af 8. marts-initiativet, ved bl.a. SF’s Balder Mørk Andersen:

Den svenske sexkøbslov virker, den virker endda særdeles effektivt. I 1999 købte 13,6 pct. svenske mænd sex. I dag, 9 år efter, viser J. Kuosmanens undersøgelse, at tallet er faldet til 8 pct.!

Den svenske efterspørgsel er altså på 9 år reduceret med mere end 40 pct. 70 pct. af den svenske befolkning støtter loven. Vigtigst er det, at den unge generation af svenskere ikke mener, at det er o.k. at købe sex, hvilket står i modsætning til holdningen blandt danske unge.

(…)

Den synlige gadeprostitution er minimeret i Sverige. Sexindustrien er stort set stagneret i Sverige, mens den er vokset i Danmark.

Et forbud mod sexkøb

  • vil få sexindustriens omfang til at stagnere på kort sigt og mindske på lang sigt
  • vil på lang sigt gøre gruppen af unge, der går ind i sexindustrien som sexkøbere eller prostituerede, mindre, altså forebygge, at unge ender i prostitution

8. marts-initiativet, 18. maj 2009

2. NYE FAKTA FRA SVERIGE OG NORGE

Choktal: Unge okay med at sælge sex

Den svenske Ungdomsstyrelse præsenterede sin rapport ‘Se mig – Unga om sex och internet’ i dag. 17 ud af 1000 16-25-årige har solgt sex

En meget stor del af de svenske unge mellem 16 og 25 år synes ikke det er helt forkert at sælge sex. ifølge en undersøgelse fra den svenske Ungdomsstyrelse mener nemlig hele 43 procent af de unge, at det er ‘okej’ med sex mod betaling. Undersøgelsen viser samtidig, at 1.7 procent HAR tjent penge på sex, og at drenge oftere sælge sex end piger.

– fra Ekstrabladet.dk, 14. september 2009

Rapporten kan læses her

Stor ökning av kvinnor som säljer sex på gatan.

Gatuprostitutionen ökar i Stockholm, Göteborg och Malmö. När DN var ute en vanlig vardagskväll var det 18 kvinnor som sålde sex mitt i Stockholm city. Nästan en fördubbling på ett år, enligt polisen. (…)

Vi pratar med kvinnor från afrikanska länder, från Brasilien, Thailand och Sverige.

Prostitutionen på gatan gick ner kraftigt efter sexköpslagens införande 1999. I dag, tio år senare, är gatuprostitutionen tillbaka i stor skala i Stockholm, Göteborg och Malmö.

“Vi har sett en ökning av antalet prostituerade senaste halvåret. För ett år sen låg gatuprostitutionen på 10–15 kvinnor om dagen. Nu ser vi 20–30 kvinnor varje dag, vilket är avsevärt många fler med tanke på den lilla ytan vid Malmskillnadsgatan”, säger Jonas Trolle, polisinspektör vid Stockholmspolisens traffickinggrupp.

(…)

Under många år fanns flera hundra nigerianska prostituerade kvinnor i Oslo, men vid årsskiftet infördes den norska sexköpslagen, vilket gjort att fler nigerianska kvinnor kommer till Göteborg i stället.

Dagens Nyheter, 26. juli 2009

Ingen forandring efter norsk sexkøpslov

Norges forbud mod at købe sex har gjort kunderne forsigtigere og de prostitueredes markedsføring mere aggressiv. Den erfaring deler Bergens politi med socialtjenestens gadegruppe, Utekontakten, efter fire måneder med loven.

(…)

– Det er “business as usual” — ikke rigtigt på det gamle niveau men næsten, siger chefen for Utekontakten Else Kristin Utne Berg til Bergens Tidende.

(…)

Selv politiet siger, at sexhandelen langt fra er forsvundet efter at forbudet kom ved årsskiftet. Nogle kvinder markedsfører sig mere aggressivt, da kunderne er blevet mere lyssky, siger chefen for afdelingen mod organiseret kriminalitet i Bergen, Jørn Solsvik.

Dagens Nyheter, 040509

«De er i hvert fald ikke på Karl Johan»

Politiet siger, at det allermeste af gadeprostitutionen i Oslo er borte. Aftenpostens rundtur i centrum natten til i går viser noget helt andet. (…)

På en stentrappe midt på «strøget» sidder Janni Winterbauer fra Prostituertes Interesseorganisasjon, og følger med på strømmen af biler med enlige mænd, som passerer langsomt.

–Nu er det næsten som før loven. Markedet lagde sig ned og ventede. Nu er det tilbage igen, siger hun. –Akkurat som vi sagde. Dette bliver vi aldrig kvit!

Aftenposten, 020709

Norsk forbud mod køb af sex uden effekt

Loven, som forbyder køb af sex i Norge, virker ikke længere.

I anledning af, at loven i går havde været gældende i et halvt år, har avisen Aftenposten været på udkig efter prostituerede i Oslos gader. De var nemme at få øje på.

Natten til lørdag registrerede det norske Pro Sentret 121 kvinder, der solgte sex. De 80 er fra Nigeria.

Efter et hurtigt fald i antallet af prostituerede lige efter forbuddet vækker det nuværende antal opsigt. Det er næsten præcist er det samme, som blev registreret sidste sommer.

–  Det er en betragtelig stigning og den er kommet vældig hurtigt, siger centrets fagkonsulent Bjørg Norli.

(…)

På det norske institut for arbejdsliv og velfærd, FOFA, er der ingen tvivl om, at tallene fra Pro Sentret rammer bedre ned i virkeligheden end politiets.

Den kraftige stigning skyldes slet og ret at politiet har slækket på indsatsen, så sexkunderne ikke længere føler, at de risikerer at blive opdaget, mener forsker May-Len Skilbrei.

–  Akkurat det samme skete i Sverige. Hvordan det vil udvikle sig, kommer an på, hvor mange kræfter der bliver brugt på at stå på gadehjørnerne og gøre det ubehageligt for kunderne, siger hun til avisen.

DR Nyheder, 020709

3. UDDRAG FRA DE STORE SVENSKE DAGBLADES MENINGSMÅLINGER:

“Ska Sexkøp vara lovligt?

71% : Ja

(9374 personer har röstat)”

Expressen, april 2007

“Är det okej att betala en eskort för att bli av med sin oskuld?

75,3%: Ja

(13393 personer har röstat)”

Aftonbladet, juli 2007

“Bör prostitution vara kriminaliserat?

31,4 %: Nej + 37%: Nej, men koppleri =

68,4 %: Nej

(6499 personer har röstat)”

Svenska Dagbladet, september 2007

“Ska straffsatsen for sexköp höjas?

66%: Nej, det bör sänkas.

(3472 personer har röstat)”

Expressen, december 2007

4. MISINFORMATION FRA EN SVENSK UNDERSØGELSE OM SVENSKERNES HOLDNING TIL KØBESEX

Svenske sexarbejderes analyse:

Nyligen såg vi att gatuprostitutionen är på väg upp i de större svenska städerna. Även i Norge, som införde en sexköpslag vid årsskiftet, så är gatuprostitutionen återigen på väg upp. Detta trots att sexköpslagens förespråkare hävdar att just denna minskat p.g.a. lagen. Förbudsivrarna hävdar även att sexköpslagen har haft en normativ effekt, och att den därmed minskat andelen personer som köper sex. Ofta hänvisas till forskaren Kousmanens studie. Bryr man sig om att läsa denna studie så framgår raka motsatsen.

Mellan åren 1996 och 2008 ökade antalet män som köpt sex det senaste året med hela 40 %. Även de som har köpt sex ofta ökar: de som köpt sex mer än 20 gånger har mellan åren 1996 till 2008 ökat från 6 % till 12 % av de som köpt. En fördubbling! Beklämmande att forskaren valt att presentera resultaten på ett sådant sätt som skymmer resultaten.

Rapporten visar även att andelen kvinnor som sålt sex ökade från 0,2 % år 1996 till 1,6 % år 2008.

– fra Sexkopslagen.blogspot.com, 11. august 2009

Fakta fra rapporten:

Vad gäller de så kallade storkonsumenterna, de som köpt sex mer än 20 gånger under sitt liv, så är andelen 6 % 1996 och 12 % (4 personer) 2008.(…)

Det är nio män (23 %) och två kvinnor som 2008 uppger att de har betalat för sex för mindre än tolv månader sedan. 1996 var det 10 % av männen som hade köpt sex under denna period. (…)

Skillnaderna är inte stora men man kan ändå konstatera att de 8 % som har svarat i 2008 års undersökning att de har köpt sex, verkar ha mer aktuella erfarenheter än 1996.

Av männen är det 4 (2 %) och av kvinnorna 5 (1,6 %) som uppger att de någon gång sålt sex. (…)  Männen hade sålt sex till kvinnor och kvinnorna till män. (…) I Månssons studie från 1996 var männens andel 0,5 % och kvinnornas 0,2 %.

– fra “Tio år med lagen. Om förhållningssätt till och erfarenheter av prostitution i Sverige” af Jari Kuosmanen, “Prostitution i Norden – Forskningsrapport” NIKK 2008