Gadeprostitutionen eksploderer i Sverige

21. august 2009

Ti års forbud mod sexkøb i Sverige har spillet fallit. Der er ingen tegn på fald i hverken prostitution eller trafficking. Tværtimod. De prostituerede er der stadig, antallet er fordoblet det sidste år, og de har tilmed fået det væsentligt dårligere.

 I 1999 valgte Sverige at kriminalisere sexkøb. Håbet var at nedbringe antallet af prostituerede, sexkøbere og bagmænd, men det er langtfra sket. I anledning af tiåret for loven har svenske medier sommeren igennem set nærmere på prostitutionen i Sverige, og tendensen er klar: Antallet er prostituerede er steget eksplosivt. Særligt i det sidste halve år.

            ”For et år siden så vi 10-15 kvinder på gaden om dagen. Nu ser vi 20-30 kvinder hver dag,” siger Jonas Trolle, politiinspektør under Stockholms traffickinggruppe til Dagens Nyheter.

            Myndighederne i Sverige har også fået et andet problem. Loven har nemlig gjort det sværere at få kontakt med både de prostituerede og deres kunder, og konsekvensen er, at de svageste har fået det dårligere.

“Sexkøbsloven gør tingene værre for de udsatte og mangler effektivitet – selv indenfor gadeprostitution, som jo er den mest åbenlyse af alle prostitutionsformer, kommer der periodevise stigninger trods loven.” siger Nina Søndergaard, medstifter af Seksualpolitisk Forum og bloggen Pro-Sex Feminisme; http://prosexfeminisme.wordpress.com/

            I den danske debat bliver Sverige ellers brugt som et forbillede af grupper, der ønsker prostitution kriminaliseret. Men ofte bliver de svenske erfaringer groft manipuleret. Senest har gruppen ”8.marts initiativet” fremhævet, at antallet af svenske mænd, der køber sex ifølge en undersøgelse er faldet. Den pågældende undersøgelse er imidlertid lavet med meget få respondenter, og faldet er matematisk usandsynligt alt den stund, at flertallet af de 13,6 procent med prostitutionserfaring fra 1996 formodentlig stadig lever og tæller med i statistikken.

Tager man resten af undersøgelsen for pålydende ses tværtimod en voldsom stigning på andre områder. Således har otte gange flere svenske kvinder nu erfaring med købesex – ligesom dobbelt så mange kunder i dag har nylige eller mange erfaringer med købesex.

Reelt aner myndighederne i Sverige dog ikke, hvor mange prostituerede eller kunder som findes. For prostitutionen er gået under jorden, bl.a via russiske websites, langt fra myndigheder og socialarbejderes rækkevidde. Sexarbejderne stresses af, at politiet nu er blevet deres fjender, så de opererer nu i høj grad i det skjulte, for at undgå politiovervågning og razziaer – hvilket fører til lavere sikkerhed og endnu mere stigmatisering.

            De mange skadesvirkninger og problemer med loven er i den grad gået op for den svenske befolkning. Ifølge meningsmålinger lavet af store svenske dagblade mener for eksempel 71% , at ”sexkøb bør være lovligt”.

            Modviljen deles af mange sexologer i Danmark, der beskæftiger sig med emnet: ”Den svenske lov bygger på moraliseren og fordomme, som er helt ud af proportion. Man beskytter ikke sexarbejdere ved at tvinge dem ud i kriminelle gråzoner, brændemærke de som ofre og forringe al sikkerhed og selvværd. Lad os istedet identificere de problemer og tvangselementer, der måtte være og arbejde målrettet mod at få løst dem, og på den måde forbedre forholdene for alle sexarbejdere” siger Vivi Hollænder, sexolog og medstifter af Seksualpolitisk Forum.

Se dokumentation fra de svenske medier og meningsmålinger, nedenfor.

Læs mere om situationen i Sverige på http://www.seksualpolitik.dk/sverige-analyse.html

—- DOKUMENTATION: —-

1. OM DET STIGENDE OMFANG AF PROSTITUTION I SVERIGE

Stor ökning av kvinnor som säljer sex på gatan.

Gatuprostitutionen ökar i Stockholm, Göteborg och Malmö. När DN var ute en vanlig vardagskväll var det 18 kvinnor som sålde sex mitt i Stockholm city. Nästan en fördubbling på ett år, enligt polisen. (…)

Vi pratar med kvinnor från afrikanska länder, från Brasilien, Thailand och Sverige.

Prostitutionen på gatan gick ner kraftigt efter sexköpslagens införande 1999. I dag, tio år senare, är gatuprostitutionen tillbaka i stor skala i Stockholm, Göteborg och Malmö.

“Vi har sett en ökning av antalet prostituerade senaste halvåret. För ett år sen låg gatuprostitutionen på 10–15 kvinnor om dagen. Nu ser vi 20–30 kvinnor varje dag, vilket är avsevärt många fler med tanke på den lilla ytan vid Malmskillnadsgatan”, säger Jonas Trolle, polisinspektör vid Stockholmspolisens traffickinggrupp.

Dagens Nyheter, 26. juli 2009

Trafficking består trots polisens satsning

Trots ett intensivt arbete de senaste tre åren har polisen inte lyckats minska människohandeln för sexuella ändamål, så kallad trafficking. Jonas Trolle är kriminalinspektör vid Stockholmspolisens särskilda satsning mot trafficking. “När vi får bort någon från arenan i människohandelsbrotten och grova koppleribrotten då kan det vara så att det poppar upp någon annan, så vi släcker bränder men problematiken är ungefär konstant”, säger han.

Sveriges Radio, 19 september 2007

Sexhandel på gatan ökar (…) Bland dem som säljer sex på nätet har en förändring skett. De har inte blivit fler men däremot har ett stort antal nya ansikten dykt upp.

Sydsvenskan, 30. juli 2009

2. UDDRAG FRA DE STORE SVENSKE DAGBLADES MENINGSMÅLINGER:

“Ska Sexkøp vara lovligt?

71% : Ja

(9374 personer har röstat)”

Expressen, april 2007

“Är det okej att betala en eskort för att bli av med sin oskuld?

75,3%: Ja

(13393 personer har röstat)”

Aftonbladet, juli 2007

“Bör prostitution vara kriminaliserat?

31,4 %: Nej + 37%: Nej, men koppleri =

68,4 %: Nej

(6499 personer har röstat)”

Svenska Dagbladet, september 2007

“Ska straffsatsen for sexköp höjas?

66%: Nej, det bör sänkas.

(3472 personer har röstat)”

Expressen, december 2007

3. FEJLFORMIDLING AF DEN NYE UNDERSØGELSE

“8.Marts Initiativets” påstand:

“I Sverige, hvor man har haft en kriminalisering af købet i ni år, har man oplevet et fald i antallet af mænd, der køber sex, fra 13,6 pct. til otte pct. En sexkøbslov er nemlig stærkt forebyggende. Et fald i antallet af sexkøbere vil helt automatisk bremse rekrutteringen af kvinder og mænd til prostitution og gøre det sværere for alfonser og menneskehandlere at tjene penge på prostitution. Dertil vil man som samfund sende et klart signal om, at vi ikke tillader sexkøbere at skade andre ved at udnytte deres sociale problemer.”

– fra Information, 7. august 2009

Svenske sexarbejderes analyse:

Nyligen såg vi att gatuprostitutionen är på väg upp i de större svenska städerna. Även i Norge, som införde en sexköpslag vid årsskiftet, så är gatuprostitutionen återigen på väg upp. Detta trots att sexköpslagens förespråkare hävdar att just denna minskat p.g.a. lagen. Förbudsivrarna hävdar även att sexköpslagen har haft en normativ effekt, och att den därmed minskat andelen personer som köper sex. Ofta hänvisas till forskaren Kousmanens studie. Bryr man sig om att läsa denna studie så framgår raka motsatsen.

Mellan åren 1996 och 2008 ökade antalet män som köpt sex det senaste året med hela 40 %. Även de som har köpt sex ofta ökar: de som köpt sex mer än 20 gånger har mellan åren 1996 till 2008 ökat från 6 % till 12 % av de som köpt. En fördubbling! Beklämmande att forskaren valt att presentera resultaten på ett sådant sätt som skymmer resultaten.

Rapporten visar även att andelen kvinnor som sålt sex ökade från 0,2 % år 1996 till 1,6 % år 2008.

– fra Sexkopslagen.blogspot.com, 11. august 2009

Fakta fra rapporten:

Vad gäller de så kallade storkonsumenterna, de som köpt sex mer än 20 gånger under sitt liv, så är andelen 6 % 1996 och 12 % (4 personer) 2008.(…)

Det är nio män (23 %) och två kvinnor som 2008 uppger att de har betalat för sex för mindre än tolv månader sedan. 1996 var det 10 % av männen som hade köpt sex under denna period. (…)

Skillnaderna är inte stora men man kan ändå konstatera att de 8 % som har svarat i 2008 års undersökning att de har köpt sex, verkar ha mer aktuella erfarenheter än 1996.

Av männen är det 4 (2 %) och av kvinnorna 5 (1,6 %) som uppger att de någon gång sålt sex. (…)  Männen hade sålt sex till kvinnor och kvinnorna till män. (…) I Månssons studie från 1996 var männens andel 0,5 % och kvinnornas 0,2 %.

– fra “Tio år med lagen. Om förhållningssätt till och erfarenheter av prostitution i Sverige” af Jari Kuosmanen, “Prostitution i Norden – Forskningsrapport” NIKK 2008

Der findes mange flere citater og dokumentation om de svenske tilstande på

http://www.seksualpolitik.dk/sverige-analyse.html – kilder