Seksualpolitisk Forum, 14/09 2009
Mens Norge går til valg, diskuteres sexkøbsforbudet kraftigt. I januar blev sexkøb kriminaliseret af den rødgrønne regering, og siden har de prostituerede fået det væsentlig værre. Det viser en ny rapport, hvis resultater understøttes af norske politifolk og flere eksperter.
Utrygheden er steget, stressniveauet er højere, omfanget af prostitution er ikke faldet og tilliden til politiet er svækket. Så dyster ser situationen ud for sexarbejderne i Norge siden landet i januar i år valgte at kriminalisere sexkøb.
Meningen var, at loven skulle beskytte sexarbejderne, men den har haft den stik modsatte effekt! Det er konklusionen på bl.a. en ny undersøgelse foretaget af Utekontakten i Bergen, der netop har undersøgt konsekvenserne af loven.
”Kvinderne føler i høj grad, at de er blevet mere stressede, blandt andet som følge af faldende priser. Det har ført til behov for flere kunder for at sikre deres indtægt. Kvinderne oplever desuden et stærkere pres for seksuelle ydelser uden kondom,” står der blandt andet i rapporten, som også lægger vægt på at sexarbejdernes tillid til politiet nu er væsentligt forringet.
Den norske rapport dækker kun Bergen, men ifølge leder ved PRO-senteret i Oslo, Liv Jessen, er situationen den samme i hovedstaden, hvor kvinderne forsøger at undgå overvågning og at beskytte deres kunder.
” Politiet er ikke længere en allieret, og kvinderne føler sig stigmatiseret,” siger Liv Jessen til Dagsavisen.
Siden lovens indførelse har flere politifolk da også kritiseret den i de norske medier. Heriblandt Jørn Solsvik, chef for afdelingen mod organiseret kriminalitet i Bergen.
”Sexhandlen er langt fra forsvundet efter forbuddet,” udtaler han til Dagens Nyheter. Sideløbende erkender politioverbetjent Øyvind Nordgaren, at det ikke er muligt at undgå, at de prostituerede bliver ramt af den nye lov.
Der bruges nu massive politiressourcer, som skal sørge for at mindske synligheden af sexarbejde i de store norske byer. Alligevel er omfanget af gadeprostitution i såvel Bergens som i Oslos gader i sommeren 2009 ikke faldet i forhold til 2008, og der er heller ikke tegn på, at der har været nogen mærkbar reduktion af indendørsprostitution – eller trafficking.
Den konservative blok var modstandere af loven, og advarede imod den. Hvis den politiske magtbalance skifter, kan sexarbejdernes vilkår således drastisk forandres igen.
”De prostituerede er tilbage i gaderne og de fortæller at de har fået det værre. Det var det vi advarede imod i Stortinget. Nu fremstår det hele kun som en fejlslået renovationslov, et forsøg på at forbyde noget man ikke kan lide”, siger Fremskrittspartiets Solveig Horne.
De prostituerede selv ønsker ikke loven, og har ikke noget godt at sige om den. Det gælder også de mandlige prostituerede. De føler sig nu dobbelt stigmatiserede, fordi loven fra begyndelsen blev betragtet ud fra en ligestillingssynspunkt, og alle hjælpetilbud nu henvender sig til de kvindelige prostituerede.
”Vi ønsker at sexarbejdere skal beskyttes af rettigheder og ikke mødes med straf og forbud, sådan som den nye sexkøbslov bidrager til. Den er ment til at ramme kunderne, men sexsælgerne bliver også draget med i slipstrømmen,” udtaler Morten Sortodden fra PION, Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge.
I Danmark er det ikke ulovligt at købe seksuelle ydelser, men flere politikere, heriblandt en gruppe forbudsfortalere i SF og Socialdemokratiet, ønsker at gå i samme retning som Norge og Sverige. Der er dog fortsat ingen dokumentation for, at loven mod sexkøb har virket efter hensigten – men masser af artikler, rapporter og beretninger om det modsatte.
“Vi advarer på det kraftigste politikerne mod at indføre endnu en lov, som ikke virker – som rammer de forkerte og gør tingene værre. Lyt nu til de sociale myndigheder, til rapporterne og til sexarbejderne selv,” udtaler sexolog og jordemoder Vivi Hollænder.
Seksualpolitisk Forum har samlet en lang stribe dokumentation for de negative konsekvenser af et forbud, som ikke virker. Rapporter, eksperter og sexarbejdere fortæller bl.a.:
- Flere kvinder, som sælger sex fra egne lejligheder, bliver smidt på gaden, enten ved at politiet stormer den private lejlighed, eller fordi de har truet husejeren med rufferitiltale.
- Kvinderne har intet godt at sige om loven
- Kvinderne må tage flere kunder og være mere fleksible i forhold til sted.
- De gadeprostituerede har mindre tid til at ’screene’ kunderne, som er blevet mere nervøse.
- Mange prostituerede oplever en belastning i og med at politiet stresser dem og giver dem påbud om ikke at stå stille på gaden, da det er en opfordring til ulovligheder (sexkøb).
- Nedgang i besøg på i social- og hjælpecentrene, hvor sexarbejderne er bange for en skjult dagsorden og ikke mener at hjælpetilbuddene rammer godt nok.
- De prostituerede har svækket tillid til politiet.
Læs mere i Seksualpolitisk Forums samling af citater, kilder og interviews nedenfor.
Flere fakta på websiden http://www.seksualpolitik.dk/tema-norge.html
— Kontakt:—
Talspersoner:
Sexolog og jordemoder Vivi Hollænder
Historiker Nina Søndergaard
Filminstruktør og debattør Steen Schapiro
—- Dokumentation: Kilder, citater og interviews: —-
Ingen forandring efter norsk sexkøpslov
Norges forbud mod at købe sex har gjort kunderne forsigtigere og de prostitueredes markedsføring mere aggressiv. Den erfaring deler Bergens politi med socialtjenestens gadegruppe, Utekontakten, efter fire måneder med loven.
(…)
– Det er “business as usual” — ikke rigtigt på det gamle niveau men næsten, siger chefen for Utekontakten Else Kristin Utne Berg til Bergens Tidende.
(…)
Selv politiet siger, at sexhandelen langt fra er forsvundet efter at forbudet kom ved årsskiftet. Nogle kvinder markedsfører sig mere aggressivt, da kunderne er blevet mere lyssky, siger chefen for afdelingen mod organiseret kriminalitet i Bergen, Jørn Solsvik.
Dagens Nyheter, 040509
«De er i hvert fald ikke på Karl Johan»
Politiet siger, at det allermeste af gadeprostitutionen i Oslo er borte. Aftenpostens rundtur i centrum natten til i går viser noget helt andet. (…)
På en stentrappe midt på «strøget» sidder Janni Winterbauer fra Prostituertes Interesseorganisasjon, og følger med på strømmen af biler med enlige mænd, som passerer langsomt.
–Nu er det næsten som før loven. Markedet lagde sig ned og ventede. Nu er det tilbage igen, siger hun. –Akkurat som vi sagde. Dette bliver vi aldrig kvit!
Aftenposten, 020709
Aktion mod sexsalg gjørde prostituerede hjemløse
Flere kvinder, som sælger sex fra egne lejligheder, bliver ifølge Prosenteret smidt på gaden, fordi politiet har truet husejeren med tiltale for rufferi.
– En kvinde blev smidt ud af en lejlighed, som hun havde beboet i ti år. Det var hendes hjem. Det er uretfærdigt. Kvinden har ikke gjort noget kriminelt, siger Prosenterets leder Liv Jessen til NRK.
Da forbudet mod sexkøb blev vedtaget i fjor, lovede politikerne, at det ikke skulle ramme de prostituerede. Tvært imod var det kunderne, som skulle tages – mens kvinderne skulle beskyttes mod alfonser, menneskehandel og sexkunder. Politioverbetjent Øyvind Nordgaren siger, at det ikke er muligt at undgå, at de prostituerede bliver ramt af den nye lov.
VG, 06.05.09
Frp-politiker vil fjerne sexkøbsforbudet
Forbudet mot køb af seksuelle tjenester har kun været symbolsk, mener Frps stortingsrepræsentant Solveig Horne, som vil fjerne forbudet. Horne mener at udviklingen på det seneste er akkurat det man frygtede da forbudet mot sexkøb blev vedtaget.
– De prostituerede er tilbage i gadenre og de fortæller at de har fået det værre. Det var det vi advarede imod i Stortinget. Nu fremstår det hele kun som en fejlslået renovationslov, et forsøg på at forbyde noget man ikke kan lide, siger Solveig Horne til Nettavisen.
(…)
– Loven er udelukkende et symbol. Den fungerer i det hele taget ikke, slår Horne fast.
VG, 080809
Mandlige sexarbejdere er usynlige
Den nye sexkøbslov blev stærkt kritiseret, da Skeivt Forum og PION (Prostituertes Interesseorganisation i Norge) arrangerede debat om mandlig prostitution under Skeive Dager fredag.
– Da debatten om den nye sexkøbslov kørte, var prostitution blandt mænd og transpersoner fuldstændig ekskluderet, sagde Morten Sortodden fra PION.
– Vi ønsker at sexarbejdere skal beskyttes af rettigheder og ikke mødes med straf og forbud som den nye sexkøbslov bidrager til. Den er lavet med henblik på at ramme kunderne, men sexsælgerne bliver også trukket med ned, mente Sortodden.
(…)
– Jeg vil understrege, at Venstre var imod den nye sexkøbslov, og at vi fortsat er det, sagde han. (Ola Elvestuen (V)
Det er naivt at tro, at sexmarkedet kan reguleres ved en sådan lov.
– I dag har vi to grupper i samfundet, som er helt usynlige: Stofmisbrugere og prostituerede. Når det gælder mandlige prostituerede, er det endnu vanskeligere.
– Hovedproblemet er usynligheden, og det at vi måske helst ikke vil se dem, men vi behøver mere viden – både i det politiske miljø og i samfundet i øvrig, mente han.
Gaysir 30.06.09
Værre at være prostitueret
Mindre penge, krævende kunder og brud på egne principper. De prostituerede har det værre efter den nye sexkøbslov, slår en ny rapport fast.
– Der er mere vold og flere voldtægter. Markedet er forbandet hårdt, siger den prostituerede kvinde til Dagsavisen.
(…)
For dagens prostitutionsmarked er hårdere end tidligere, hvis man skal tro en rygende frisk rapport, som kortlægger virkningerne efter kriminaliseringen af sexkøb i Bergen. Den slår fast, at kvinderne har det værre efter lovens ikrafttrædelse 1. januar. Færre kunder presser priserne ned, hvilket gør, at prostituerede må arbejde hårdere for pengene, og de må i større grad bryde med egne principper. De føler sig mere utrygge, stressniveauet er højere og tilliden til politiet er svækket.
(…)
Leder ved PRO-senteret, Liv Jessen, bekræfter tendenserne fra Bergen.
– Priserne er faldet, konkurrencen er større, og det er blevet et købers marked, hvor kunderne bestemmer. Kvinderne går mere på akkord med sig selv.
I Rådhusgata står Eli med en sort skindjakke over armen og venter på kunder. Hun har et slidt, men smukt smil. Og 30 års erfaring fra gaden. Også Eli siger, at miljøet er hårdere og at kunderne stiller større krav.
– Vi må acceptere meget mere end vi gjorde før. Langt flere kunder spørger om sex uden kondom. De ved vi behøver pengene. For markedet er dårlig, der er næsten ingen kunder om dagen længere, siger hun.
Eli har intet positivt at sige om den nye lov.
– Jeg føler mig mere utryg og får modbydelige forespørgsler. Loven har gjort det hårdere at være på gaden.
(…)
Ud over et hårdere miljø opsøger kvinderne i mindre grad hjælpeforanstaltninger. Og tilliden til politiet er mindre.
– Politiet vogter på kvinderne for at fange kunderne, og de er hele tiden i politiets søgelys. Politiet er ikke længere en allieret, og de føler sig stigmatiseret, siger Jessen.
Fakta fra Utekontaktens rapport:
- Færre kunder fører til, at priserne presses, de prostituerede må tilpasse sig markedet
- Ændring i hvad der efterspørges: øget pres for at få ubeskyttet sex og fetisher
- Kvinderne må tage flere kunder og være mere fleksible i forhold til sted
- Nedgang i besøg på hjælpecentrene
- Svækket tillid til politiet
Rapporten er en foreløbig kortlægningsrapport om effekterne efter kriminaliseringen af sexkøb blev indført. Utekontakten i Bergen har foretaget undersøgelsen
Dagsavisen 06. august 2009
Ikke forberedt på sexkøbslov
Oslos prostituerede har fået det værre med den nye sexkøbslov. Konsekvenserne af loven kan have været for dårligt udredet. – Vi hørte advarslerne, men jeg indrømmer, at ikke alle var lige forberedte, siger leder af justitskomiteen Anne Marit Bjørnflaten (Ap). (…)
Tidligere statssekretær i Justitsdepartementet og Venstres førstekandidat i Østfold, Rita Sletner, forventer at regeringen får tiltag som skal forbedre kvinnernes situastion på plads så hurtigt som muligt.
– “Symbolpolitik og festtaler har aldrig rehabiliteret et menneske. Flere i fagmiljøet advarede mod konsekvensene før loven trådte i kraft”, siger hun.
Dagsavisen, 09. august 2009
PRO-Sentret udtaler bl.a.:
I midten af juni begyndte vi imidlertid at gå ud og være opsøgende om natten fra 22-02.30 (i modsætning til 21-24 som vi plejer) dels fordi vi erfaringsmæssigt ved, at enkelte kvinder kommer sent ud og fordi vi hørte fra miljøet, at særligt de nigerianske kvinder ikke kom ud før en gang efter midnat. Da mødte vi rigtigt mange kvinder, omkring 100, hvoraf størstedelen var nigerianske kvinder, samt bulgarske og rumænske kvinder. Norske kvinder findes næsten ikke længere i gadeprostitutionen i Oslo (sådan var det også før loven trådte i kraft). Vi blev noget overraskede over antallet, og politiet i Oslo blev taget på sengen.
Om antallet af sexkøb er gået ned, ved vi imidlertid ingenting om. Der kan være færre kunder som køber sex, der kan være det samme antal kunder som køber lige så meget som før, eller der kan være flere som køber. Det vides desværre ikke. Kvinderne selv er meget delt hvad kundetilstrømningen angår. Nogen, og særlig de som arbejder i gadeprostitutionen, siger at de har meget få kunder, andre – og da særlig kvinder på annoncemarkedet – siger at de aldrig har haft så meget at lave!
Politiets tilstedeværelse på strøget i Oslo er til tider stor. Vi får tilbagemeldinger fra kvinderne, som arbejder udendørs, om at de bliver stoppet af politiet og bedt om at flytte sig fra strøget, at de ikke kan stå der og opfordre til en kriminel handling (altså sexkøb). Dette til trods for, at det eftertrykkelig er understreget i lovens forarbejder, at sexsalg ikke er at betragte som opfordring til en kriminel handling. Nogen får besked på, at de ikke må stå stille, men at de kan gå etc. Politiet følger nødvendigvis disse kvinder, selv om de ikke gør noget galt, for at kunne ramme kunden, som gør noget galt. Der er mange som oplever det som en belastning.
Enkelte kvinder rapporterer også om øget chikane fra tilfældige forbipasserende. Unge kvindelige sælgere af gademagasinet = Oslo, oplever både øget chikane og øget forespørgsel efter om de vil sælge seksuelle ydelser. Kvinderne oplever også, at de bliver kontaktet af kunder på andre steder end det traditionelle strøg. Dette gælder særlig stofmisbrugende kvinder, hvor kunderne opsøger dem udenfor hybler, væresteder etc. Det opleves belastende at de nu på en måde altid er tilgængelige for kunderne, og at det er kunderne, som i høj grad definerer hvor og hvornår kontakten skal etableres, hvorimod det tidligere var kvinderne, der gik ned på strøget og selv valgte om og hvornår dette skulle ske.
På politisk niveau er der nu en stor “behandlingsoptimisme” på vegne af kvinder og mænd med prostitutionserfaring. Alle skal nu bringes ud af prostitutionen. Gennem år har vi oparbejdet en forståelse for, at kvinder og mænd med prostitutionserfaring er netop det, kvinder og mænd med prostitutionserfaring, samt at de har en række andre egenskaber og roller, at prostitution er en handling og ikke en egenskab. Denne forståelse er nærmest med et pennestrøg forsvundet med den nye lov, nu skal alle ændre sig og ophøre med prostitution. Alle midler rettes mod tiltag, som skal få kvinder og mænd ud af prostitutionen. Det er lidt eller intet fokus på skadereducerende tiltag for at styrke personer, som er i prostitution med tanke på sundhed, rettigheder, etc.
I opinionen har vi også set en ændring, hvor kvinder og mænd med prostitutionserfaring tidligere havde en vis medfølelse, fordi de blev vurderet til at være i en vanskelig livssituation med prostitution og/eller menneskehandel. Dette var personer, som havde krav på vores hjælp og bistand. Nu bliver kvinderne, i hvert fald på gaden i Oslo, betragtet som et ordensproblem. Gennem håndhævningen af den nye sexkøbslov er politiet også gået ud og har opfordret “alle” og da særligt barer, restauranter og forlystelsesbranchen, udlejere, hoteller og appartements, og andre til at være opmærksomme og melde det, hvis de mener der foregår prostitution. Følgen er selvfølgelig, at den part, som ikke gør noget forkert, altså sælgersiden, bliver genstand for ganske meget negativ opmærksomhed, som til tider gør, at de føler sig som jaget vildt.
Når det gælder omfanget af menneskehandel til Norge, er det vanskelig at sige, om den er blevet reduceret, noget som jo var en udtalt målsætning med indførelsen af den nye loven. Pro Sentret og andre hjælpetiltag i Oslo får i hvert fald stadig kontakt til nye personer som fortæller om, at de har været udsat for menneskehandel.
Bjørg Norli, Fagkonsulent, Pro Sentret, 15-07-09
Luderne tilbage på gaden i Oslo
Få måneder efter, at loven om forbud mod køb af sex trådte i kraft i Norge, er de gadeprostituerede nu på vej tilbage på gaderne i hovedstaden Oslo. Det skriver den norske avis Dagbladet.
Stigningen kan skyldes, at de første virkninger af loven har lagt sig. Men Liv Jessen, der er leder af Pro-Senteret, som er i tæt kontakt med de prostituerede, mener, at udviklingen er ganske forudsigelig. “Det er jo ikke sådan, at disse kvinder bliver rigere, får nye job eller får løst deres psykiske problemer, bare fordi loven er på plads,” siger hun.
Hun mener også, at en af grundene til at pigerne er tilbage på gaden, er den, at politiet ikke længere er til stede dagligt, sådan som de var, umiddelbart efter loven trådte i kraft fra årsskiftet.
TV2 Nyhederne, 200409
Norsk forbud mod køb af sex uden effekt
Loven, som forbyder køb af sex i Norge, virker ikke længere.
I anledning af, at loven i går havde været gældende i et halvt år, har avisen Aftenposten været på udkig efter prostituerede i Oslos gader. De var nemme at få øje på.
Natten til lørdag registrerede det norske Pro Sentret 121 kvinder, der solgte sex. De 80 er fra Nigeria.
Efter et hurtigt fald i antallet af prostituerede lige efter forbuddet vækker det nuværende antal opsigt. Det er næsten præcist er det samme, som blev registreret sidste sommer.
– Det er en betragtelig stigning og den er kommet vældig hurtigt, siger centrets fagkonsulent Bjørg Norli.
(…)
På det norske institut for arbejdsliv og velfærd, FOFA, er der ingen tvivl om, at tallene fra Pro Sentret rammer bedre ned i virkeligheden end politiets.
Den kraftige stigning skyldes slet og ret at politiet har slækket på indsatsen, så sexkunderne ikke længere føler, at de risikerer at blive opdaget, mener forsker May-Len Skilbrei.
– Akkurat det samme skete i Sverige. Hvordan det vil udvikle sig, kommer an på, hvor mange kræfter der bliver brugt på at stå på gadehjørnerne og gøre det ubehageligt for kunderne, siger hun til avisen.
DR Nyheder, 020709
Lettere spil for norske alfonser
Forbuddet mod at købe sex i Norge giver alfonser bedre arbejdsforhold.
»Vi mener ikke vejen til færre problemer går via straffeloven, for så bliver det kriminelle aspekt prioriteret over det sociale, og det går ud over de prostituerede,« siger (specialkonsulent og socialrådgiver) Arne Randers-Pehrson.
I Sverige har det været forbudt at købe sex siden 1999, men specialkonsulenten er skeptisk over deres erfaringer med at nedbringe den såkaldte trafficking, hvor især afrikanske kvinder handles og tvinges til prostitution.
»Vi tror, det vil blive endnu sværere for politiet at optrævle kriminalitet, hvis den foregår endnu længere under jorden, end den gør i dag, og kriminalisering af køberne vil få færre til at melde forhold til politiet,« siger Arne Randers-Pehrson.
MetroXpress, 191108