For at bremse kønssygdomme, bør man prædke afholdenhed for de unge.

NEJ – det er en farlig og moral-baseret strategi som kan spores til fanatiske kristne grupperinger.
I juni 2008 bragte forskellige danske og svenske medier en »nyhed« fra Sverige om, at en gruppe læger og jordemødre anbefaler at man ikke stoler på, at brugen af kondom minimerer smitterisiko. I stedet plæderer de for, at unge skal undervises i seksuel afholdenhed og at der skal laves kampagner for monogami.
Det fremgår dog ikke, at den rapport forfatterne henviser til, er en omdiskuteret rapport som omhandler seksualoplysning i Uganda. Andre rapporter viser at afholdenhedskampagnen i dette land gjorde mere skade end gavn.
Lidt research viser, at de fleste af underskriverne på det mystiske manifest er en del af kristne politiske netværk – der er spor til hhv Pinsebevægelsen, KLM – “Kristna läkara og medicinare” og det berygtede amerikanske CMDA “Christian Medical & Dental Associations“, som bla. skarpt fordømmer homoseksualitet.
I USA har man i mange stater oplevet at kristne organisationer under dæknavne har tilbudt skolerne gratis seksualundervisning – hvorefter de spreder et uvidenskabeligt og moral-prædkende afholdenheds-budskab, og fortæller at kondomer ikke virker.
Kondomer har som alt andet en vis fejlrisiko, men den er meget lav når kondomet anvendes korrekt med vand- eller siliconebaseret glidecreme. Der er 97 % sikkerhed for at undgå uønsket graviditet og en del seksuelt overførte sygdomme, heriblandt klamydia og HIV. Dog garanterer kondom ikke helt mod herpes og kondylomer (kønsvorter).
Advarslerne mod brugen af kondom har oftest resulteret i, at teenagerne har sex alligevel men undlader at bruge kondom , med flere uønskede graviditeter og mere smitteoverførsel til følge.
Tilsvarende “renheds”-initiativer er observeret herhjemme. Samtidig skærer den danske regering i disse år voldsomt ned på støtten til seksualundervisning, herunder initiativer fra foreningen “Sex og Samfund”. Derudover censurerer regeringen tidssvarende undervisningsmateriale, efter pres fra Indre Mission.
Dette kan også aflæses i antallet af abort blandt 15-19-årige, der som den eneste aldersgruppe har oplevet en stigning i antallet af aborter i årene 1995-2005. I løbet af 7 år er der sket næsten en fordobling af klamydiatilfælde, de fleste blandt de helt unge. Antallet af tilfælde af HIV-smitte er også stigende.
SEKSUALPOLITISK FORUM ønsker mere offentlig støtte til nøgtern seksualundervisning, da ikke-moraliserende oplysning i øjenhøjde er ekstremt vigtigt for at give unge et sundt og sikkert forhold til seksualitet.