I starten af marts dukkede et helt nyt seksualpolitisk initiativ op. På et nyt website kunne prostituerede selv udtale sig og blive hørt, om deres arbejde og holdninger.
På websitet www.sexarbejde.dk har en række sexarbejdere besvaret 10 spørgsmål om, hvad de synes om deres arbejde, om hvad der kan forbedre deres arbejdssituation, og ikke mindst om hvad de synes om den nuværende debat om prostitution.
Det er faktisk i sig selv lidt af en revolution, for når debatten kører i medierne og blandt politikerne, kører den næsten altid hen over hovedet på dem det handler om: Sexarbejderne selv.
Mange politikere og kvindegrupper har en tendens til at generalisere og stemple sexarbejdere som stakkels, syge, uselvstændige ofre. Men mange forskere og sexarbejdere mener, at det netop er denne slags offentlige nedgørelse og umyndiggørelse, som er allermest skadeligt – og i sidste ende kvindeundertrykkende.
Sexarbejderne selv kan som regel ikke stå frem offentligt, bl.a. pga hensyn til familie og børn. Derfor har en sexarbejder, Susanne (også kendt som “Luder” i blog-miljøet) sammen med den ukommercielle debatgruppe Seksualpolitisk Forum taget initiativ til et websted hvor glædespigerne selv kan blive hørt, og anonymt give deres mening til kende.
Verden har ikke samme farve for alle.
En af sexarbejderne som har længtes efter at tale ud offentligt, er Miss Medea. Hun arbejder med sex, primært som domina, og skriver bl.a.:
“Jeg hygger mig og morer mig. Naturligvis er der gode penge i det, hvilket jo ikke er at fornægte. Men i virkeligheden er det lidt af en win-win situation for mig. Jeg er til SM og seksuel performance i mit private liv også. Så via dette arbejde får jeg eksperimenteret rent seksuelt, får fornøjet mig og får dyrket nogle af de ting jeg sætter pris på, samtidig med at jeg tjener nogle penge.
Jeg er ked af, at prostitution skal fremstilles som noget ganske forfærdeligt og at ALLE bliver skåret over én kam. Politikere og medier vælger at vedligeholde prostitution som tabubelagt og som et ”frygteligt” arbejde som ingen selv vælger. Og at man åbenbart MÅ være mere eller mindre psykisk ustabil for at ville sælge sin krop for penge.
Men hvem sætter normen, og hvem bestemmer grænserne for hvad der er okay? Og er dine grænser nødvendigvis identiske med mine grænser? Næppe…
Jeg er i dén grad ikke tvunget af noget eller nogen som helst. Jeg har en længere videregående uddannelse og mit gode civile job, hvor jeg tjener en så udmærket løn som jeg lever fint af. Jeg arbejder med sex fordi jeg har lyst og fordi det er sjovt! Så det er dybt uforskammet at skære alle over en kam. Det er både skuffende, frustrerende og demoraliserende.
Jeg har fuld forståelse for, at man skal hjælpe de piger, der bliver tvunget ud i prostitution af den ene eller anden årsag. Naturligvis skal der gøres en enorm indsats for at hjælpe dem, men man kan ikke bare beslutte at verden har samme farve for alle.
Jeg synes det er meget beklageligt, at man mener, at kunne gøre sig til dommer over menneskers frie valg. At man vil påtage sig retten til at bestemme, hvad man, som sexarbejder eller kunde skal bruge sin krop til og hvad man vil betale for eller modtage betaling for. Vi lever i 2008 og skulle forestille at leve i et frit land. Hvad er det, der gør sexarbejdere til dårligere mennesker og hvad er det der gør feminister til de meget bedre mennesker der skal være moralens vogtere?”
Vi er ikke ofre!
Medskaberen af websitet, Susanne som selv er sexarbejder, fortæller:
“Jeg debatterer en del steder på nettet, hvor emnet er prostitution. Flere steder oplever jeg, at blive udelukket fra debatten og ofte er det mit behov for anonymitet, der bliver givet som grund. Andre steder, hvor man er uenig i min beskrivelse af prostitution, isolerer man mig som enkelttilfælde …
Der er en stor modvilje mod, at lytte til prostituerede, som ikke fortæller det man gerne vil høre … som siger, at man tager fuldstændig fejl når man antager, at flertallet af sexarbejdere ikke er i faget frivilligt. Det er vigtigt for mig, at der bliver lyttet til prostituerede når emnet handler om prostitution. Det er der mulighed for nu, med dette website
Sexarbejdere bliver generelt anset for uegnede til at fortælle om, hvordan de selv oplever deres fag. Virkeligheden er, at prostituerede generelt ikke opfatter sig selv som ofre. De ser sig selv som stærke og handlekraftige, for i mødet med kunden er det sexarbejderen, som står med magten og ansvaret. Det er kun når vi er udenfor faget, at denne følelse bliver tolket som selvbedrag eller slet og ret ignoreret.
Jeg har ikke meget til overs for politikere, der kalder os svage uden at spørge om vi føler os svage, og så kommer de frem med et ønske om at kriminalisere vores kunder – når alle burde kunne se, at det ikke vil forbedre prostitueredes arbejdsvilkår. For de svageste vil det betyde, at de må skjule sig i den kriminelle verden. Ved at kriminalisere vores kunder, kriminaliserer de også prostituerede og forøger det åg af stigmatisering som er det hårdeste ved prostitution.
Jeg vil gerne gøre op med alle myterne. Men der er så mange. Først og fremmest vil jeg gerne gøre op med myten om, at sexarbejdere ikke har tænkt over deres egen situation, har evnen og viljen til at tage ansvaret for egne handlinger og har evnen til at vurdere hvad der er godt og skidt for dem selv.”
LINKS
Det nye website findes på www.sexarbejde.dk
Susannes blog med holdninger, debat og fortællinger fra hendes arbejde findes på luder.smartlog.dk/
Miss Medeas hjemmeside om hendes arbejde med dominans er på www.miss-medea.dk