Artikler og debat


Oplæg ved "Høring om prostitution"

Seksualpolitisk Forums oplæg ved "Høring om prostitution og de svenske erfaringer", mandag den 2. juni 2008 , Landstingssalen på Christiansborg
af Steen Schapiro

 Jeg må starte med et par forbehold: Der er ikke mange mænd i salen i dag. Mange her i salen har ganske sikkert fordomme om mit mandlige køn og hvad jeg og SexPol mon mener.

 Der findes myter om at vi i SexPol tror på "den lykkelige luder", ignorerer skader og problemer, har økonomiske interesser i sexarbejde, osv. NEJ. Det er urigtigt. Der er masser af problemer og dilemmaer - og alle i denne sal ønsker at hjælpe de udsatte.

 Temaet jeg vil tale om, er skade reduktion:

 Når sexarbejderen ikke føler sig forstået, men talt ned til, løjet om deres hverdag, overdrevet om deres problemer - kan de ikke respektere og komme i konstruktiv dialog med de, som vil støtte og hjælpe. Se bare vreden heirnde i salen, lige nu.

Sådanne generaliseringer giver:

 Det sker først og fremmest ved at især KFUK-Reden igen og igen betegner alle som ofre/tvungne - at man nægter at skelne. En så åbenlys grovhed, får sexarbejderen til at betragte de som vil hjælpe, som fjender. Og det hjælper ingen.

 Man taler om dem i generaliseringer - men sexarbejdere er VIDT forskellige. Her er et par eksempler på myter:

 Overdrivelser. myter og sensationer er skadevirkende.

 Og Danmark har oven i købet en diskriminerende lovgivning, hvor sexarbejderes erhverv ikke anerkendes, og de ingen faglige rettigheder får for skattepengene

  

Fremadrettet:  Sexarbejde forsvinder ikke. Lad os skabe bedre forhold for arbejderne.

Det bliver kun værre hvis man kriminaliserer. Det skader. Det ser vi i Sverige.

Legalisering i sig selv er heller ikke nok. Det ser vi ud fra resultaterne i Holland, hvor de roder rundt med forskellig regler i forskellige regioner, mangler faglige rettigheder og sociale netværk, mm.

Vi tror at man skal se på New Zealand som inspiration, hvor sexarbejderne selv er med til at rådgive og coache andre sexarbejdere, også kommende. Samtidig er diskriminerende lovgivning er fjernet, mm. Dén indgangsvinkel giver agens og modvirker potentielle skader.

 SexPol foreslår derfor sammen med legalisering:

Man kan læse mere på vores hjemmeside og i de fremlagte papirer.

 

På denne baggrund var vi med til at lave websitet www.sexarbejde.dk

Vi vil give taletid og værdighed, til dem vi vil hjælpe. Vi vil lytte respektfuldt.

DET tror vi destigmatiserer og reducerer skader.

 Denne høring er et eksempel på problemet: den mangler at høre sexarbejderne, og gir ikke lov til at de kan stå i panelet, hvis de ikke vil stå frem med fuldt navn. Nu sidder sexarbejderne blandt publikum og protesterer, føler sig udenfor, krænket og løjet om. Dét forvolder skader. De skulle have stået her og holdt denne tale, ikke jeg.

 SiO sidder lige her, nu. Gå i dialog med dem og nytænk den sort/hvide retorik som forbudssiden står for.

 Jeg håber at I vil tage et godt kig på de vedlagte flyers, forslag og ønsker om dialog.

 Vejen frem - er et konstruktivt og respektfuldt samarbejde med sexarbejderne